Oudeschip, het noordelijkste dorp van Groningen

 

Oudeschip is een bijzonder dorp op een bijzondere locatie. Aan de rand van de Eemshaven en aan de rand van Groningen met zo’n 120 inwoners (en 270 inwoners in het gehele postcodegebied) is het een kleine dorpskern met een geheel eigen karakter.

 

Laatste nieuwsDownload de dorpsvisie

Landelijk wonen

Met 120 inwoners in de dorpskern en 270 in het postcodegebied is Oudeschip een van de kleinste kernen van de nieuwe gemeente Het Hogeland. Tevens is Oudeschip het noordelijkste dorp van het vasteland van Nederland. Alleen de buurtschappen Koningsoord, Valom en Heuvelderij liggen nog noordelijker.

Oudeschip en de Eemshaven

De ontwikkelingen in de Eemshaven hebben lange tijd stilgelegen, echter de laatste tijd is er met name door de bouw van 2 energiecentrales en de komst van het datacenter van Google weer veel beweging in deze noordelijke haven. Het dorpsbelang Oudeschip en omstreken behartigt de belangen van bewoners en gaat voor een leefbaar en kansrijk Oudeschip.

Wat is er te doen in en om Oudeschip

Dorpshuis Diggelschip

Het dorpshuis in Oudeschip is gesitueerd in de oude dorpsschool. Op zaterdag kan je hier vanaf 17:30 terecht voor een patatje met snack (ook afhaal) en een gezellig samenzijn.

Molen Goliath

De molen Goliath is een leuk fietstochtje vanuit Oudeschip. Je kunt het terrein van de molen vrij betreden en zelfs in, om en onder de molen kijken. Tijdens de molendagen is de molen geopend voor publiek en zijn er ook andere activiteiten.

Speeltuin Het Molenwiekje

In het centrum van Oudeschip ligt de speeltuin “Het Molenwiekje”. Een leuke rustplek tijdens een fietstocht met kinderen langs de dijk. Diverse speeltoestellen aanwezig en de speeltuin is altijd geopend.

Restaurant Ekamper

Vlakbij Oudeschip op slechts 2km afstand ligt het dorp Oosteinde, hier is van oudsher Hotel Restaurant Ekamper gevestigd. Al jaren het lokale adres voor een lekker hapje eten. Probeer ook de spare-ribs eens! Meer info op de website van de Ekamper.

Borkum

Op 5 autominuten vind je de Borkum terminal, van hieruit vertrekt de veerboot naar het Duitse waddeneiland Borkum met Noordzee zandstrand en leuke boulevard. Een leuke dagtocht of weekendtripje!  Kijk voor meer info en tarieven op de website van AG Ems.

Aeilsgat

Het Aeilsgat is een oude kolk vlak achter de dijk. Leuk om omheen te wandelen tijdens een wandeling door Oudeschip. Parkeren kan in het centrum bij het dorpshuis en vervolgens kun je via het Aeilsgat achter de dijk terugwandelen naar Oudeschip. Zo krijg je ook een indruk van de bijzondere grens tussen het landelijke leven aan de ene kant van de dijk en de industrie aan de andere kant.

Kijktuin Kwekerij aan de Dijk

In Oudeschip aan de slaperdijk ligt Kwekerij aan de Dijk, in de prachtige kijktuin kun je vanaf het voorjaar terecht voor het bekijken van veel bijzondere planten en gras-soorten. Meer informatie op de website van Grassen aan de Dijk.

Monument de Noordkaap

Voor de Noordkaap hoef je niet helemaal naar scandinavië. Even buiten Oudeschip aan de zeedijk staat een monument voor de gevallen piloten uit de 2e wereld-oorlog. Zeer zeker een bezoekje waard voor een wandeling op de dijk. Deze plaats is ook zeer geschikt voor vogelliefhebbers. Bekijk de locatie op de kaart.

Wytsema Eendenkooi

De vervallen Wytsemakooi, ten westen van Oudeschip, is een eendenkooi in bezit van Natuurmonumenten. Een oase van rust te midden van agrarisch gebied, waarvan veel dieren dankbaar gebruikmaken. Het is de oudste eendenkooi in de provincie Groningen. De eendenkooi is open voor wandelaars echter niet tijdens het broedseizoen. (15 maart t/m 15 juli).
Bekijk de locatie van de eendenkooi op de kaart.