Afgelopen maand kregen we van een oplettende Oudeschipster een artikel van RTV Noord toegestuurd over de Eemshaven/Oostpolder als locatie voor een batterijenfabriek. Uit het artikel bleek dat de provincie al in gesprek is met deze fabrikant.

RTV Noord schrijft: “De Brits-Koreaanse batterijenmaker Eurocell werkt aan een plan voor de bouw van een batterijfabriek in Noord-Nederland. Het bedrijf voert daarover vergevorderde gesprekken met de noordelijke overheden en de NOM. Eurocell heeft dat kenbaar gemaakt in een verklaring vandaag. De provincie Groningen en de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) bevestigen dat er met Eurocell wordt gesproken. De bouw van de gigafabriek, zoals het bedrijf het zelf noemt, zou al in 2023 moeten beginnen. Groot-Brittannië en Spanje waren er ook voor in beeld, maar Nederland had de beste papieren.”

Omdat in de bijeenkomsten steeds nadrukkelijk naar voren kwam dat er nog geen definitieve bestemming is voor deze grond vonden we het gepast om de provincie om een reactie te vragen. Onderstaand een link naar het artikel van RTV Noord, de vragen die we hebben gesteld en de reactie van de Provincie.

Klik hier om het artikel op RTV Noord te lezen »

Onze vragen:

– gaat het bij dit bericht om de Oostpolder ja of nee?

– er staat dat ze in 2023 al willen bouwen, dat is wel erg snel?

– er is door Provincie steeds gezegd dat nog helemaal niet bekend is wat er in de Oostpolder gaat komen, hoe kan het dan dat er tegelijk wel gesprekken zijn met een batterijenfabriek?

Reactie vanuit de provincie, via Ina de Lange

“De berichtgeving op RTV Noord zoals weergeven in de link, komt van de Brits-Koreaanse batterijenmaker Eurocell zelf. Zij hebben via de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland (NOM) hun interesse voor vestiging in Noord-Nederland aangegeven. Dat bedrijven interesse hebben en zich willen oriënteren op kansen en vestigingsvoorwaarden in het gebied is niet vreemd.

Het bedrijf Eurocell wil zich graag vestigen in Noord-Nederland maar moet nog een locatiekeuze maken en kijkt hiervoor naar de Eemshaven/Oostpolder en Emmen. Om een dergelijke keuze te kunnen maken, is het bedrijf in gesprek met de NOM. De provincie Groningen is door de NOM gevraagd daarbij aan te sluiten.

Dit biedt de provincie Groningen de gelegenheid Eurocell te informeren over het open planproces die de provincie en gemeente het Hogeland samen met de omgeving voor de Oostpolder doorlopen en welke de provincie wil respecteren. Dit proces moet doorgang vinden én ook de tijd krijgen die daarvoor nodig is. Dit betekent dat de provincie in deze fase nog geen afspraken over vestiging in de Oostpolder met partijen maakt. De belangstelling die er van partijen is kan ons overigens ook helpen bij het open planproces. We krijgen hierdoor beter zicht op wat ze brengen en wat daarvoor nodig is. Zeker wanneer dit bedrijven zijn uit de vooraf benoemde kansrijke sectoren: energie, batterij, automotive, waterstof en ‘schone’ / innovatieve industrie zoals (hyperscale) datacentra.”

Oproep

Heeft u ook een bericht gelezen in de media en vraagt u zich af wat dat precies inhoudt voor de Oostpolder of Oudeschip en omstreken? Of zijn er bepaalde zaken waar u opheldering over wilt hebben? We kunnen altijd een poging wagen. Stuur uw vraag naar redactie@oudeschip.nl.

 

Omslag afbeelding artikel van danilo.alvesd via Unsplash